Νέα

Νέα

Τοποθέτηση & Ερώτηση του Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλη Αποστολίδη προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

11Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τοποθέτηση & ερώτηση Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Αποστολίδη

προς τον Υπουργό Υγείας

 

  • Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και έχει λίγο χρόνο και βαριές υποχρεώσεις. Προφανώς υπάρχουν και μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν έτσι κι αλλιώς. Ο τομέας της Υγείας είναι κατεξοχήν τομέας στον οποίο πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες. Είναι στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής και μέτρο για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην Υγεία μετράει η κοινωνία τι χάθηκε με την κρίση, αλλά και αν καλυτερεύει η κατάσταση.

 

  • Ο Κλάδος του Φαρμάκου σε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα στάθηκε στο πλευρό την κοινωνίας αποσοβώντας πολλές φορές ακραίους κινδύνους για το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι εξαιτίας των οφειλών του Δημοσίου οι εταιρίες του Κλάδου αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την αναπτυξιακή τους δυναμική. Τόσο το συνολικό ύψος των οφειλών του Δημοσίου που ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, όσο και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες αντιμετωπίζονται αρνητικά συγκριτικά με άλλους παρόχους και βρίσκονται 14 μήνες πίσω στην εκτέλεση πληρωμών, δημιουργούν επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά. Συνθήκη η οποία είναι ακόμη δυσχερέστερη με τα capital controls, ιδιαίτερα για τις εταιρίες που παράγουν και στην Ελλάδα καθώς εντείνονται οι απαιτήσεις για προπληρωμές στα υλικά που εισάγονται.

 

  • Περιμέναμε ότι η Πολιτεία θα προχωρούσε στα αναγκαία βήματα για να αρχίσει να αντιστρέφεται αυτή η οριακή, πλέον, κατάσταση, ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας, προβλέψιμο και με λιγότερη αβεβαιότητα, με ρυθμισμένο τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρίες, με σταθερά οργανωμένη συνεργασία. Αντ’ αυτού προκρίνονται ρυθμίσεις που αποτελούν «παγκόσμια πρωτοτυπία σε αντικίνητρα», αποθαρρύνοντας πλήρως τις επενδύσεις και την εισαγωγή στη χώρα μας της καινοτομίας που παράγει το Φάρμακο

 

  • Η εφαρμογή του μέτρου του clawback για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι πραγματικά «δηλητηριώδης» και όχι «θεραπευτική» και εκτιμούμε ότι θα αυξήσει ανεξέλεγκτα και τη συνολική δαπάνη. Κάτι που σίγουρα δεν χρειάζεται η χώρα, δεν αντέχει το σύστημα Υγείας, αλλά και δεν μπορεί να επιδιώκει η Πολιτεία. Ούτε ο Κλάδος μας, ο οποίος επενδύει σε υγιή λειτουργία.

 

  • Με όλα αυτά τα δεδομένα εκτιμούμε ότι τώρα είναι η στιγμή για την επιδίωξη από την Πολιτεία ευρείας συνεργασίας με στόχο την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων, αλλά και τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αλλά και η αναπτυξιακή δυναμική του δεύτερου σε εξαγωγές Κλάδου της χώρας.

 

Ερώτηση: Με ποιο τρόπο θα δημιουργηθεί αυτό το σταθερό περιβάλλον συνεργασίας ώστε να επαναφέρουμε την Ανάπτυξη και να στηρίξουμε/ενισχύσουμε την Απασχόληση στον Κλάδο

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο