Νέα

Νέα

Οι φαρμακευτικές δεν έχουν άλλες αντοχές

Συνέντευξη του κου Πασχάλη Αποστολίδη, Προέδρου του ΣΦΕΕ στο “Κεφάλαιο”, 2 Απριλίου 2016

 

  1. Η χρονιά που διανύουμε θεωρείται από τις πλέον δύσκολες για την αγορά του φαρμάκου. Πόσες αντοχές έχουν ακόμη οι φαρμακευτικές, δεδομένου πως έχουν προηγηθεί ήδη τρία χρόνια περικοπών στις δαπάνες;

 

 

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι…Αν και οι φαρμακευτικές εταιρίες επέδειξαν ως επιχειρήσεις μεγάλη αντοχή στις πιέσεις της παρατεταμένης ύφεσης και παράλληλα απέδειξαν έμπρακτα ότι έχουν συνείδηση του κοινωνικού τους ρόλου, είναι προφανές ότι δεν μπορεί το συνεχές crash test για την αντοχή του να είναι η βάση για την λειτουργία του συστήματος υγείας. Αντιθέτως.. Η υγιής λειτουργία των φαρμακευτικών είναι που αποτελεί βάση για ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα υγείας και βασική εγγύηση ότι οι ασθενείς θα έχουν τα φάρμακά τους. Μαζί, βέβαια, με την ορθολογική λειτουργία του όλου συστήματος, το οποίο είναι ευθύνη της Πολιτείας και ο Κλάδος αυτονόητα  υπόκειται στους κανόνες της. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει έντονη ανησυχία στον Κλάδο. Επειδή πέρασαν ήδη τρία χρόνια με ακραίες περικοπές, – σήμερα έφτασε στο 61% η μείωση σε σχέση με το 2009- στην φαρμακευτική δαπάνη,  μεγαλώνουν τα ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου προς τις εταιρίες και επιδεινώνεται το φορολογικό καθεστώς. Τα πράγματα είναι οριακά, ιδιαίτερα για τις ελληνικές εταιρίες και ακόμη δεν βλέπουμε τη σοβαρή διάθεση της Πολιτείας να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Και παρά αυτήν την οριακή κατάσταση ο κλάδος στέκεται αρωγός στο πλευρό της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας, έχοντας προσφέρει δωρεάν ήδη περισσότερα από 40.000 φάρμακα στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση των έντονων  αναγκών που έχουν προκύψει από τις προσφυγικές ροές που φτάνουν στη χώρα. Μία συνθήκη η οποία έρχεται να εντείνει την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης για την κάλυψη της επιπρόσθετης δαπάνης που προκύπτει από την ραγδαία αύξηση των δικαιούχων.

 

 

  1. Εκτός από clawbackrebate για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, θα αναγκαστείτε όπως όλα δείχνουν να πληρώσετε και την υπέρβαση για τα σκευάσματα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Οι εκτιμήσεις σας δείχνουν μάλιστα πως το ποσό αυτό θα είναι τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ. Τι αντίκτυπο έχουν τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων;

 

Ήδη η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά Φαρμάκου έχει τεράστιο αντίκτυπο στην λειτουργία των εταιριών. Ειδικά οι ελληνικές εταιρίες που συνεργάζονται με προμηθευτές οι οποίοι έχουν απαίτηση προπληρωμής πιέστηκαν αφόρητα από την έλλειψη ρευστότητας και τα capital controls. Στην ουσία για κάθε 100 ευρώ δαπάνης στην υγεία σήμερα, 26 ευρώ καταβάλλονται απευθείας από το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, ενώ με 25 ευρώ συνεισφέρει ο φαρμακευτικός κλάδος, γεγονός που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο. Καταλαβαίνετε πως μια τόσο μεγάλη και παράλογη επιπλέον επιβάρυνση, χωρίς την εφαρμογή ραγδαίων και δραστικών μεταρρυθμίσεων άμεσα, δημιουργεί ευθέως κίνδυνο για ελλείψεις φαρμάκων. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η προβλεψιμότητα του clawback, η οποία δυστυχώς είναι πολύ χαμηλή λόγω μη ελέγχου της συνταγογράφησης, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια στις εταιρίες.

 

  1. Αν και έχετε προτάσεις για τον έλεγχο του όγκου των συνταγών, που είναι και ο βασικός λόγος για την αύξηση της δαπάνης, το υπουργείο Υγείας έχει τις πόρτες κλειστές. Άραγε, οι αποφάσεις για την πολιτική του φαρμάκου θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται χωρίς δική σας συμμετοχή στο διάλογο;

 

Όλοι μας καταλαβαίνουμε πως μέσα από τις συμμαχίες και τη συναντίληψη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουμε πολλά να κερδίσουμε, για την υγεία, για την κοινωνία, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και σε αυτό αδιαμφισβήτητα συμφωνούμε, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με ΕΟΠΠΥ και ΕΟΦ, τα αποτελέσματα της οποίας περιμένουμε άμεσα. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για συνεχή και γόνιμο διάλογο είναι  επιτακτική. Ειδικά όταν μιλάμε για το Φάρμακο, τον δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας. Ο ΣΦΕΕ επιμένει σε αυτό και μάλιστα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε να παρουσιάσουμε τις λύσεις στο πρόβλημα και την πρότασή μας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ανταποκρινόμενοι έτσι και στην γενικότερη επίκλησή του τόσο προς τις παραγωγικές δυνάμεις, όσο και προς τους επενδυτές.

 

  1. Οι φαρμακευτικές έχουν τη διάθεση να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Όμως το φορολογικό περιβάλλον, οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ανυπαρξία ολοκληρωμένης φαρμακευτικής πολιτικής βάζουν σημαντικά εμπόδια. Μπορεί να αναστραφεί το κλίμα;

 

 

Ακόμη ναι, μπορεί να αντιστραφεί. Αν φανεί από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ότι όντως επενδύει σε μια τέτοια αλλαγή, μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων, καθώς θα σταλεί το σωστό μήνυμα στους επενδυτές. Και μια καλή αρχή θα ήταν να σταματήσει η οικονομική δυσπραγία να αποτελεί άλλοθι για τα πάντα. Γιατί δεν ευθύνονται μόνο τα οικονομικά για το κακό κλίμα. Πλέον ο μεγαλύτερος παράγοντας απαισιοδοξίας στην αγορά είναι η δυσκινησία για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές. Ο Κλάδος πιέζει συνεχώς γι αυτές. Ενδεικτικά μόνο να σας πω ότι καλούμε συνεχώς την Πολιτεία να οργανώσει το διάλογο και να μοιράσει δουλειά για την διαμόρφωση ενός «Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία». Όπως και να απαλλάξει από την γραφειοκρατία την διαδικασία έγκρισης των κλινικών μελετών που μόνο έσοδα συνεπάγονται για τα δημόσια ταμεία. Μπορούν να γίνουν αυτά. Για να ξεκινήσουμε από κάπου.

 

 

  1. Ποιές είναι οι δικές σας προτάσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του φαρμάκου;

 

Η πρότασή μας είναι εξαιρετικά λεπτομερής και με αναφορά σε όλα τα επιμέρους ζητήματα. Να σας πω τον πυρήνα της, την κεντρική της φιλοσοφία….Η ανάπτυξη της βιομηχανίας του Φαρμάκου είναι απολύτως συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και ισοδυναμεί με την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην κατάλληλη θεραπεία. Και ταυτόχρονα στόχος μας είναι η αύξηση της απασχόλησης και η αναστροφή του φαινομένου «διαρροής μυαλών», των επιστημόνων που θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Το φάρμακο δεν είναι μόνο προϊόν. Είναι και κοινωνικό αγαθό. Ως εξ αυτού μόνο αν ικανοποιούνται και οι δύο του αυτές ιδιότητες αναπτύσσεται με υγιή τρόπο. Γι αυτό η πρότασή μας αναλύεται στους εξής άξονες…Πρώτος, για τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας και σε άλλα κέντρα κόστους –εκτός φαρμάκου- τα οποία μάλιστα αποτελούν και το 85% του συνολικού προϋπολογισμού της Υγείας. Δεύτερος άξονας, για την απελευθέρωση πόρων για καινοτομία με στόχο τον τριπλασιασμό των κλινικών μελετών και μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων και ο τρίτος άξονας σχετικά με τα κίνητρα ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η στενή συνεργασία της εγχώριας με τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις το οποίο – και αυτό το επισημαίνω- δεν θα βρίσκεται για πάντα σε στάση αναμονής.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο