Νέα

Νέα

Υγιής αρχή σήμερα, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον!

Υγιής αρχή σήμερα, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον!

Άρθρο Γενικού Διευθυντή ΣΦΕΕ κ. Μιχάλη Χειμώνα στη Real News, 06/04/2025

 

Η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Η διαμόρφωση μιας φαρμακευτικής πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον Έλληνα ασθενή είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο φαρμακευτικό κλάδο και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πολιτικές δεσμεύσεις για να γεφυρώσουμε τα κενά στην υγειονομική κάλυψη στη χώρα μας, να απαλείψουμε τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη και να παράσχουμε υγεία για όλους. Προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα μια υγιή αρχή, για ένα ελπιδοφόρο για τους ασθενείς μέλλον, όπως είναι και το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την φετινή Παγκόσμια Υγείας (7 Απριλίου).

Και πώς να μην είναι ελπιδοφόρο το μέλλον, όταν το 2025, αλλά και τα επόμενο χρόνια, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε τομείς όπως η εξατομικευμένη ιατρική, η ανοσοθεραπεία, τα αντικαρκινικά εμβόλια, οι κυτταρικές θεραπείες με κύτταρα CAR-T και, βεβαίως, οι γονιδιακές θεραπείες, καθώς και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και την ανάπτυξη φαρμάκων. «Βρισκόμαστε στην εποχή της Φαρμακευτικής Αναγέννησης», τόνισε ο Αλβέρτος Μπουρλά στη συνάντηση των CEOs κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών με τον Πρωθυπουργό (Απρίλιος 2024). Παγκοσμίως είναι υπό ανάπτυξη πάνω από 7.000 μόρια για νέες θεραπείες, φέρνοντας ένα νέο κύμα ιατρικής καινοτομίας που θα αλλάξει ριζικά τη διαχείριση σοβαρών ασθενειών.

Το ερώτημα, όμως, είναι ένα: θα μπορέσουν τα συστήματα υγείας να ακολουθήσουν τον ρυθμό της καινοτομίας; Η Ευρώπη αλλά κυρίως η Ελλάδα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και έναν σύγχρονο μηχανισμό τιμολόγησης και αποζημίωσης, ώστε οι νέες θεραπείες να φτάσουν έγκαιρα στους ασθενείς που τις χρειάζονται. Διότι όσο η επιστήμη προχωρά τόσο αυξάνεται και η ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Ειδικά για τη χώρα μας οι προκλήσεις είναι πολλές:

Α) Η υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης – αποτέλεσμα της 12χρονης οικονομικής κρίσης και των μνημονίων – έχει ως αποτέλεσμα την υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback & rebates). Μάλιστα από το 2022 και μετά το πρόβλημα έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παρατηρούμε το μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά όπου η κρατική χρηματοδότηση υπολείπεται των υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας. Θα πρέπει να γίνει μια σταδιακή ενίσχυση της δημόσιας επένδυσης στο φάρμακο στο επίπεδο άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Β) Απαιτείται βελτίωση της απόδοσης της επένδυσης στο σύστημα, καθώς παρατηρούνται ακόμα καθυστερήσεις σε σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι η εφαρμογή κλειδωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, τα μητρώα ασθενών, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, κ.λπ.

Γ) Η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα νέα φάρμακα απειλείται, καθώς τα παραπάνω δημιουργούν εμπόδια για την είσοδο νέων φαρμάκων. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες της IQVIA, για το χρονικό διάστημα 2020 – 2023, μόνο 1 στα 5 νέα καινοτόμα φάρμακα που θα μπορούσαν να έχουν έρθει στην Ελλάδα, ήρθαν τελικά στη χώρα μας. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών και στις καθιερωμένες αλλά και στις νέες, καινοτόμες θεραπείες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υιοθέτηση μιας ασθενοκεντρικής βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος, την υιοθέτηση νέων μεθόδων τιμολόγησης και αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα, και την επιπλέον χρηματοδότησή τους μέσω ενός Σχήματος Μεταβατικής Αποζημίωσης (Ταμείου Καινοτομίας).

Στον ΣΦΕΕ δίνουμε όλο και περισσότερη προσοχή στο ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε ως καταλύτης στη διαμόρφωση πολιτικών για κρίσιμα θέματα Δημόσιας Υγείας. Ως κλάδος έχουμε σημαντική τεχνογνωσία και νοιώθουμε ως αποστολή μας τη συνδιαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και την υιοθέτηση πολιτικών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών που τελικά θα συμβάλλουν σε πιο επιτυχείς θεραπευτικές εκβάσεις. Η ουσιαστική συμπερίληψη των ασθενών είναι προτεραιότητα για εμάς και στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συστήσει το ΣΦΕΕ Patient Think Tank, ένα φόρουμ ανοιχτού διαλόγου, όπου εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας συναντιόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους ενημερώνουμε για επίκαιρα και σημαντικά θέματα που τους αφορούν και ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις και πληροφορίες για ζητήματα που επηρεάζουν τους ασθενείς. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνουμε και τους Συλλόγους ασθενών μαζί με άλλους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνικές συμμαχίες για τη χάραξη στρατηγικών προτεραιοτήτων και πολιτικών υγείας, όπως στη «Συμμαχία για τον Καρκίνο» και στη «Συμμαχία για τον Διαβήτη». Είμαστε περήφανοι που με δική μας πρωτοβουλία προχώρησαν κάποιες σημαντικές δράσεις για τον καρκίνο, όπως η υπογραφή από το Υπουργείο Υγείας προγραμματικής συμφωνίας με το ΕΚΠΑ για την εκπόνηση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο» για την περίοδο 2024-2028, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και η αποζημίωση των βιοδεικτών. Επίσης, έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταγραφή των προκλήσεων και ανισοτήτων στην αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα. Με σεβασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με επίκεντρο το όφελος για τους ασθενείς θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιωθεί η ολιστική φροντίδα των ασθενών στην Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο